Toimitila tai -paikka


Törmävaaran leirikeskus


Käyntiosoite:
Leiritie 11, Tervola

Törmävaaran leirikeskus sijaitsee Varejoen kylällä, Nelostieltä viiden kilometrin päässä Mellakoskentien varressa.

Leirikeskuksen läheisyydessä on Oulun ortodoksisen seurkaunnan ( http://www.ort.fi/fi/oulu
http://www.ortodoksi.net/index.php/Oulun_ortodoksinen_seurakunta tai ) rukoushuone ja Euroopan laajimman säilyneen kivikautisen asuma-alueen jäänteet ja niiden yhteyteen rakennettu "kivikylä".
Kivikautisesta asutuksesta on tarkempaa tietoa Tervolan kunnan karttapalvelun kohdassa: Kivikauden Tervola: http://www.infokartta.fi/tervola/

Törmävaaran leirikeskuksen keittiörakennus valmistui vuonna 1949. Rajasuedun Ystävät ry rakennutti sen Varejoen kyläläisten työtuvaksi. Vuonna 1957 Rajaseudun ystävät ry lahjoitti rakennuksen Tervolan seurkaunnalle.

Vuonna 1979 työtuvan yhteyteen rakennettiin sauna- ja majoitusrakennus, minkä jälkeen kokonaisuutta voitiin kutsua leirikeskukseksi. Majoitustiloja oli aluksi saunarakennuksen takkahuoneessa ja vintillä yhteensä 20.

Leirikeskuksen pihassa oli joitakin vuosikymmeniä parakkirakennus, jossa oli toiset 20 makuupaikkaa. Rakennuksesta jouduttiin luopumaan vesivaurion vuoksi 1990-luvun lopulla.

Vuonna 2002 saunarakennusta laajennettiin pääasiassa talkoovoimin. Siihen tehtiin kuusi 4-8 hengen asuinhuonetta. Vuonna 2011 suoritetussa laajennuksessa rakennukseen lisättiin sakraalitila, kaksi esteettömän asumisen huomioivaa huonetta sekä inva-WC. Leirikeskuksen majoitusrakennuksessa on nyt saunan ja pesuhuoneen lisäksi opetustila, sakraalitila, oleskelutila ja neljäkymmentä makuusijaa seitsemässä huoneessa.

Seurakunnalla on Varejoen kylätoimikunnan kanssa yhteistyösopimus, jonka perusteella kylätoimikunta voi vuokrata leirikeskuksen tiloja matkailijaryhmille, silloin kun leirikeskuksessa ei ole seurakunnan omaa toimintaa.